Text Size

Как да съхраним българщината

Остана ли нещо, с което да се чувстваме значими за Света и пред себе си? Да запазим българските традиции и обичаи или защо е хубаво да бъдем част от клуб за народни танциБългарско Хоропри Н.Ч. „Бачо Киро - 1945”. Един от начините е да се научим да танцуваме български народни танци.

Защо да се гордеем с нея през 21 век?

 

Какво е танц?

Изпълнение на съгласувани по ритъм и по форма пластични движения на тялото и краката в такт с музика, както и самата музика. Танцът е вид изкуство, при който средства за създаване на художествен образ са движението и смяната на положението на човешкото тяло. Танцът е неразривно свързан с музиката, чието емоционално - образно съдържание намира въплъщение в композицията му. Той може да се разглежда и като не словесна форма на комуникация между хората, но не е характерен само за тях.
От ранна детска възраст харесвам движението на телата в съпровод с музика, особено българска народна. В по-зряла възраст реших да опитам. Този интерес не е стихнал и до днес. Той ни доведе до незабравим и разтоварващ уикенд с танцов клуб „Българско Хоро”

 


Изминалите два почивни дни имахме прекрасната възможност да присъстваме на  танцов семинар на клуба провел се в гр. Банкя .Макар и недостатъчно опитни в движенията (нуждаем се от още тренировки) бяхме приети много топло и радушно от всички ( танцьори и ръководители).
Програмата бе разграфена до минута. Целта - съчетаване на полезното с приятното. Анализ на участията на „Българско Хоро” през 2011г. ,лекция” Зимни празници и обреди”, видео семинари, практически занимания, забавни танцови игри в три кръга  с награди за най-изявените, вкусна храна, бал с маски, спа процедури, разходки.
Ръководителят Евгения Грънчарoва с огромен професионализъм, такт и уважение успява да предаде знания за историята на клуба, обредите, традициите, обичайте на българите, да обедини и обучи всички желаещи,  да  ги накара се гордеят със своя произход.


Участниците – хора от всички възрасти( 11-65г.) обединени от идеята да танцуват, не какво да е, а именно български народни танци, са част от онова (увеличаващо се за наше щастие) множество българи съзнаващи своята самобитност, стремящи се да я съхранят и предадат на идните поколения, чрез българския фолклор. Този  елемент от културната ни идентичност дава основание да се гордеем като българи и през 21 век.
За най-изявените имаше и награди.

Visit www.fbetting.co.uk Review Betfair