Text Size

Медитация

Поглед навътре - Пълна промяна

Умът и природата на УМА.Много често забравяме, че всичко е в движение и непрестанно се променя. Колкото по-бързо го осъзнаем, толкова по близо достигаме до истината за живота и смъртта.

Най-революционната идея на будизма е, че животът и смъртта са в ума и никъде другаде. Умът се смята за универсална основа на всички преживявания създател на щастие, създател на страдание, създател на това, което наричаме живот и това,  което наричаме смърт.

МедитиранеУмът има много аспекти, но два от тях изпъкват особено силно. Първият е обикновеният ум, наречен "сем"(тибетски). Сем е колебаещият се, дуалистичен  ум, който може да функционира само по отношение на проектирана, но погрешно възприета външна отправна точка. Той погрешно желае, манипулира, избухва в гняв. Обикновеният ум е непрекъснато променяща се неизбежна плячка за външни влияния, навици, условности.Притежава една фалшива стабилност - удобна само защитна инерция, наподобяваща камък, спокойствие от вкоренени навици.

 

Съществува обаче и същинска природа на ума, неговата най - съкровена същност, не подвластна на смъртта и промените. Понастоящем тя е скрита в собствения ни ум ,обвита и обгърната от потока на нашите мисли. Не усвоили способността да се свързваме с нея(не пробуди ли се, не просветлени ),можем да я зърнем за кратко при определени обстоятелства , в момент на вдъхновение.

 

Как да достигнем до природата на нашия ум? Чрез практика. Нека решим да променим гледната точка. Учили са ни да  живеем живота си ,като преследваме своите мисли и планове. Дори когато говорим за „ум” нашите учени изследват  това, което си въобразяват, че е умът, т.е. разглеждат само неговите проявления. Никой не разглежда основата, върху която възникват тези проявления, това има трагични последствия.

 

Как бихме могли да променим това? Като се вглеждаме навътре в нашия ум. Вглеждането е леко завъртане на ориентацията, да започнем да търсим истината не навън, а вътре. Всички учения и практики в будизма са насочени към една, единствена цел, да се вгледат в природата на ума и така да ни освободят от страха от смъртта, и да ни помогнат да осъзнаем истината на живота. Духовната истина не е нещо сложно и езотерично - в същност тя е един дълбок здрав разум. Понеже надценяваме ролята на интелекта, сме склонни да вярваме ,че за да постигнем просветление, е нужна необикновена интелигентност. Истината е, че много от умните разсъждения  могат да прикрият същността. Според една тибетска поговорка :

„Ако си прекалено умен, може и да не разбереш за какво става дума”,друга”хората до такава степен могат да бъдат обладани от собствените си теории ,че да не разберат най-главното”.

В непознаването на в собствената ни природа се коренят всички мъки. Коренът на това непознаване е обичайната склонност на ума ни  да се занимава с маловажни неща.

Практикуването на медитация е един от начините да опознаем природата на своя ум.

Медитация, това е състояние освободено от всякакви грижи и тревоги. Все повече се признава за практика ,която едновременно достига отвъд религиозните норми и е същност на всички религии. Най-често похабяваме своя живот, като отклоняваме вниманието от собствената ни същност, чрез безкрайна деятелност. Медитацията е начинът да открием себе си, да открием и усетим цялото си същество, да преодолеем закоравелите стереотипи. Целта на медитацията е да ни въведе в това, което сме всъщност ,в нашето не променящо се чисто осъзнаване, което е основата както на живота така и на смъртта.

Visit www.fbetting.co.uk Review Betfair